Salicylsyra

Vad är salicylsyra?
Salicylsyra används ofta för att behandla akne och oren hud. Salicylsyra ger lätt exfoliering av det övre hudlagret, minskar förekomst av pormaskar och öppnar tilltäppta porer.  Salicylsyra är särskilt effektivt mot oren hud eftersom den tränger ner i talgkörtlarna. Detta bidrar till att reducera överskott av talg. Salicylsyra har också gynnsam effekt på solskadad hud.

Hur används salicylsyra?
Hemmaprodukterna innehåller salicylsyra i koncentration 2-5 % som används 1-2 gånger dagligen. Vanliga biverkningar är torrhet, sveda och lätt irritation i huden till en början. Detta motverkas genom användning av en mild oljefri fuktighetskräm. Vid uttalad torrhet och irritation bör salicylsyran endast användas 2-3 gånger i veckan till att börja med. (Salicylsyra ska inte användas av gravida och ammande kvinnor utan rådgörande med läkare. )

 

Vilka produkter innehåller våra hudprogram Salicylsyra

Glykolsyra

Vad är glykolsyra och alfa-hydroxysyror ?
Alfa-hydroxysyror är en gemensam beteckning på en stor grupp av fruktsyror som används för hudförbättring. AHA-molekylerna finns naturligt i flera frukter och kallas därför fruktsyra. Exempel är glykolsyra (sockerbetor), lactic acid (mjölk) och citric acid (citrusfrukt).  

Hur verkar  glykolsyran?
Glykolsyran verkar i det översta cellagret i huden (stratum corneum). De försvagar bindningarna mellan hudcellerna i överhuden och ger en lätt exfoliering av huden (peeling). Detta avlägsnar det översta hornlagret och ger en lenare, renare, stramare hud med mer lyster. Glykolsyra jämnar också ut pigmentet i huden och kan i högre koncentrationer ljusa upp bruna fläckar. De med tydligt solskadad hud har i allmänhet mycket god effekt av fruktsyror. Vilken koncentration man väljer beror på hudproblemet man behandlar. Glykolsyra är i allmänhet mest effektivt i en koncentration mellan 10-20 %. Högre koncentrationer kan användas som salongsbehandling och detta kallas kemisk peeling.

Vad kan man förvänta sig av fruktsyror?
Flera kliniska studier har bekräftat att fruktsyror är en effektiv behandlingsmetod för hudförbättring. Fina linjer, pigment och grov hud förbättras genom användning av alfa-hydroxysyror. Vanliga biverkningar är rodnad i huden, torrhet och lätt sveda. Behandlingen tolereras mycket bra av de flesta. Det är viktigt att använda solskydd på sommaren. Irritation kan reduceras genom användning av fuktighetskräm. Ett fåtal personer tål inte behandling med fruktsyror och de med eksem och rosacea (couperose) kan vara extra känsliga.

Vilka produkter innehåller våra hudprogram Glykolsyra

L-askorbinsyra (vitamin-C)

 

Vad är L-askorbinsyra?

L-askorbinsyra, mer känt som vitamin C, är en antioxidant som ger hudförbättring. Ultraviolett strålning från solen reducerar mängden vitamin C i huden och ökar bildandet av skadliga fria radikaler. Användning av krämer som innehåller L-askorbinsyra återupprättar denna balans och motverkar bildandet av fria radikaler. Vitamin C-produkter rekommenderas särskilt på sommaren när vi utsätts för solljus.

Hur verkar L-askorbinsyra?

Kliniska studier har visat att vitamin C reducerar antalet ”solskadade celler” i huden med 40-60 % och reducerar UV-skador på arvsmassan (DNA) med 62 %. Vitamin C är också antiinflammatoriskt och reducerar irritationer och inflammationer i huden. Vitamin C har en viktig samverkande faktor i bildandet av kollagen och hjälper till att förstärka barriärmekanismerna som skyddar huden. Vitamin C-krämer ikoncentration 10-20 % är att föredra för att uppnå önskad effekt och ju högre koncentration man använder desto mer verkningsfulla är produkterna.

Hur effektivt är L-askorbinsyra?

I en studie från 1999 behandlet 28 personer halva ansiktet med fukt och den andra halvan med
L-askorbinsyra. Ansiktshalvan som behandlades med fukt upplevde nästan ingen hudförbättring, medan hela 84 % upplevde hudförbättring på den sida som behandlades med L-askorbinsyra efter 12 veckor. Hudförbättringen bestod av reduktion av fina linjer (68 %), grovhud (36 %) och förbättrad pigmentering (32 %). Biverkningar som rapporterades var lätt sveda i huden (55 %), rodnad (24 %) och torrhet (5 %). Andra studier har också visat att vitamin C kan förbättra fina linjer, grovhud, bruna fläckar och tecken på solskadad hud.

 

Vilka produkter innehåller våra hudprogram L-askorbinsyra (vitamin-C)

A-vitamin

 

Vad är vitamin A?
Flera kliniska studier har visat att långvarig användning av vitamin A såsom retinol, kan ge en förbättring på solskadad hud och ålderstecken. Vitamin A ökar produktionen av nya celler och peelar bort döda hudceller. Vitamin A kan användas för att jämna ut hudtonen, minska fina linjer och åldersfläckar, förbättra solskadad hud, minska stora porer och förhindra uppkomsten av finnar. Vitamin A bör inte användas av gravida eller ammande och med försiktighet hos patienter med eksem eller rosacea (couperose). Den fulla effekten av vitamin A ses i 6-12 månaders regelbunden användning.

Har studier gjorts på A-vitamin?

Ja. Den mest använda aktiva ingrediensen av vitamin A, Retinol, har undersökts i flera studier. En klinisk studie i ansedda Archives of Dermatology har visat att användningen av retinol över 24 veckor förbättrar fina linjer och ökar produktionen av kollagen i huden. En studie som publicerades i oktober 2009 visade också hudförbättring av solskadad hud och rynkor.

Viktiga punkter för korrekt användning

  1. Använd varje kväll efter att huden rengjorts.
  2. Applicera en mängd stor som en ”ärta” till hela ansiktet
  3. Applicera gärna fuktkräm efteråt.
  4. Använd alltid solskydd under dagen.
  5. Om irritation uppstår, rekommenderas att ta kort paus från behandlingen och använda massor av fukt.
  6. Vissa tolererar endast använda vitamin A 2-3 dagar i veckan.
  7. Efter 9 månader daglig användning kan minska användandet till 2-3 kvällar i veckan för att bibehålla resultat.

 

Vilka produkter innehåller våra hudprogram A-vitamin

Azelainsyra

Hur fungerar Azelainsyra?

Verkar tillväxthämmande mot propionibakterier (akne bakterier). Det hämmar bildningen av keratinocyter (fet) och normaliserar keratiniseringsprocessen i överhuden. Dessutom fungerar den anti-inflammatorisk, lugnande och dämpar rodnad. Verkar också uppklarande och förebyggande på pigmenteringar.

 

Hur används Azelainsyra?

Före applicering bör huden rengöras med ansiktsrengöring. Ett tunt lager kan appliceras upp till 2 gånger dagligen (morgon och kväll) på de drabbade hudområdena. Ca. 2,5 cm är tillräckligt för hela ansiktet. Vid allvarlig hudirritation bör gelen bara användas en gång om dagen eller ta en paus tills irritationen försvinner.

Akne: klar förbättring ses i allmänhet efter 4 veckor, men för optimalt resultat är det viktigt att behandlingen sker kontinuerligt under flera månader. För vissa kan en utrensning ske i början av behandlingen.

Rosacea: Signifikant förbättring uppträder i allmänhet efter 4-8 veckor. För bästa resultat, kan gelén användas i flera månader.

Klassificering:

Botemedel mot akne och rosacea (alifatiska dikarboxylsyra).

Mekanism:

Akne: antibakteriell effekt på tillväxthämning av propionibakterier och minskning av den procentuella andelen fria fettsyror i lipiderna på hudytan. Hämmar bildningen av keratinocyter och normaliserar keratiniseringsprocessen i överhuden.

Rosacea: Okänd mekanism. In vitro och ex vivo-studier tyder på att azelainsyra verkar antiinflammatorisk effekt genom att minska bildningen av proinflammatoriska relativa syreföreningar.

 

 

Vilka produkter innehåller våra hudprogram Azelainsyra

Niacinamid

Niacinamid en dokumenterad vattenlösligt vitamin ( vitamin- B3 ). Det stimulerar enzymer som är viktiga för cellfunktion och energiomvandling. Med åldern minskar dessa nivåer av enzymer. Studier har visat att det förhindrar melaninet att klumpa sig och därmed motverkar pigmentering. Niacinamid minska inflammation och motverkar rodnad vid akne och rosacea. Öka produktionen av ceramider (fetter) och hjälper till att bibehålla fukten i huden. Flera studier visar att Niacinamid motverkar torr hud.

Niacinamid och åldrande: Som en del av hudens åldrande, får vi tunnare hud, rynkor och en förlust av kollagen, elastin och protein. Dessa faktorer orsakar en sämre hud struktur med mindre elasticitet. I studie utförd av Oblong visade de att Niacinamid stimulerar bildningen av kollagen och proteiner. Flera kliniska studier visar att smidigare och slätare hudstruktur med mindre rynkor kan ges efter 12 veckors användning.Niacinamid och pigmentering Studier utförda har visat att hudförbättring av hyperpigmentering med hjälp av Niacinamid. Studierna genomfördes med 5% niacinamid på asiatiska kvinnor med melasma. Efter 8 veckor, signifikant förbättring av hyperpigmentering. En annan studie genomfördes på 120 deltagare där jämfört solkräm med och utan Niacinamid. Solkräm med niacinamid hade en betydande förbättring. Verkningsmekanismen är okänd, men misstänks att pigmentcellerna frigör pigment snabbare med niacinamid. En annan studie av 27 personer med melasma jämförde användningen av Niacinamid och hydrokinon (medicin). 44% såg förbättring med niacinamide och 55% med hydrokinon.

 

Niacinamid och fet hud: Blandhud med fet T zon är ett vanligt problem. Studier visar att genom att använda Niacinamid minskar produktionen av talg i huden.

 

Niacinamid och rynkor: En studie på 30 personer använde Niacinamid på ena halvan och den andra med placebo under 8 veckor. Det fanns en signifikant förbättring på den sida med Niacinamid på linjer och jämnhet efter denna period.