Azelainsyra

Hur fungerar Azelainsyra?

Verkar tillväxthämmande mot propionibakterier (akne bakterier). Det hämmar bildningen av keratinocyter (fet) och normaliserar keratiniseringsprocessen i överhuden. Dessutom fungerar den anti-inflammatorisk, lugnande och dämpar rodnad. Verkar också uppklarande och förebyggande på pigmenteringar.

 

Hur används Azelainsyra?

Före applicering bör huden rengöras med ansiktsrengöring. Ett tunt lager kan appliceras upp till 2 gånger dagligen (morgon och kväll) på de drabbade hudområdena. Ca. 2,5 cm är tillräckligt för hela ansiktet. Vid allvarlig hudirritation bör gelen bara användas en gång om dagen eller ta en paus tills irritationen försvinner.

Akne: klar förbättring ses i allmänhet efter 4 veckor, men för optimalt resultat är det viktigt att behandlingen sker kontinuerligt under flera månader. För vissa kan en utrensning ske i början av behandlingen.

Rosacea: Signifikant förbättring uppträder i allmänhet efter 4-8 veckor. För bästa resultat, kan gelén användas i flera månader.

Klassificering:

Botemedel mot akne och rosacea (alifatiska dikarboxylsyra).

Mekanism:

Akne: antibakteriell effekt på tillväxthämning av propionibakterier och minskning av den procentuella andelen fria fettsyror i lipiderna på hudytan. Hämmar bildningen av keratinocyter och normaliserar keratiniseringsprocessen i överhuden.

Rosacea: Okänd mekanism. In vitro och ex vivo-studier tyder på att azelainsyra verkar antiinflammatorisk effekt genom att minska bildningen av proinflammatoriska relativa syreföreningar.