Glykolsyra

Vad är glykolsyra och alfa-hydroxysyror ?
Alfa-hydroxysyror är en gemensam beteckning på en stor grupp av fruktsyror som används för hudförbättring. AHA-molekylerna finns naturligt i flera frukter och kallas därför fruktsyra. Exempel är glykolsyra (sockerbetor), lactic acid (mjölk) och citric acid (citrusfrukt).  

Hur verkar  glykolsyran?
Glykolsyran verkar i det översta cellagret i huden (stratum corneum). De försvagar bindningarna mellan hudcellerna i överhuden och ger en lätt exfoliering av huden (peeling). Detta avlägsnar det översta hornlagret och ger en lenare, renare, stramare hud med mer lyster. Glykolsyra jämnar också ut pigmentet i huden och kan i högre koncentrationer ljusa upp bruna fläckar. De med tydligt solskadad hud har i allmänhet mycket god effekt av fruktsyror. Vilken koncentration man väljer beror på hudproblemet man behandlar. Glykolsyra är i allmänhet mest effektivt i en koncentration mellan 10-20 %. Högre koncentrationer kan användas som salongsbehandling och detta kallas kemisk peeling.

Vad kan man förvänta sig av fruktsyror?
Flera kliniska studier har bekräftat att fruktsyror är en effektiv behandlingsmetod för hudförbättring. Fina linjer, pigment och grov hud förbättras genom användning av alfa-hydroxysyror. Vanliga biverkningar är rodnad i huden, torrhet och lätt sveda. Behandlingen tolereras mycket bra av de flesta. Det är viktigt att använda solskydd på sommaren. Irritation kan reduceras genom användning av fuktighetskräm. Ett fåtal personer tål inte behandling med fruktsyror och de med eksem och rosacea (couperose) kan vara extra känsliga.