L-askorbinsyra (vitamin-C)

 

Vad är L-askorbinsyra?

L-askorbinsyra, mer känt som vitamin C, är en antioxidant som ger hudförbättring. Ultraviolett strålning från solen reducerar mängden vitamin C i huden och ökar bildandet av skadliga fria radikaler. Användning av krämer som innehåller L-askorbinsyra återupprättar denna balans och motverkar bildandet av fria radikaler. Vitamin C-produkter rekommenderas särskilt på sommaren när vi utsätts för solljus.

Hur verkar L-askorbinsyra?

Kliniska studier har visat att vitamin C reducerar antalet ”solskadade celler” i huden med 40-60 % och reducerar UV-skador på arvsmassan (DNA) med 62 %. Vitamin C är också antiinflammatoriskt och reducerar irritationer och inflammationer i huden. Vitamin C har en viktig samverkande faktor i bildandet av kollagen och hjälper till att förstärka barriärmekanismerna som skyddar huden. Vitamin C-krämer ikoncentration 10-20 % är att föredra för att uppnå önskad effekt och ju högre koncentration man använder desto mer verkningsfulla är produkterna.

Hur effektivt är L-askorbinsyra?

I en studie från 1999 behandlet 28 personer halva ansiktet med fukt och den andra halvan med
L-askorbinsyra. Ansiktshalvan som behandlades med fukt upplevde nästan ingen hudförbättring, medan hela 84 % upplevde hudförbättring på den sida som behandlades med L-askorbinsyra efter 12 veckor. Hudförbättringen bestod av reduktion av fina linjer (68 %), grovhud (36 %) och förbättrad pigmentering (32 %). Biverkningar som rapporterades var lätt sveda i huden (55 %), rodnad (24 %) och torrhet (5 %). Andra studier har också visat att vitamin C kan förbättra fina linjer, grovhud, bruna fläckar och tecken på solskadad hud.